varfor-gar-jag-inte-ner-i-vikt-700x440
Det är inte det du äter någon gång ibland som gör skillnad i längden, d v s gör skillnad på din vikt och ditt hälsotillstånd. Det är det vardagliga, det du gör av rutin och gammal ohejdad vana som är ”boven i dramat”. Jag tänker gärna 80/20. D v s lev hälsosamt 80 % av tiden och var mindre noggrann och återhållsam resterande 20 %. En intressant vinkling av vår kosthållning är att vi ofta använder mat, godis, läsk, snacks o s v som en belöning. Belöning i form av något vi stoppar i munnen istället för att istället reflektera över vad det egentligen är vi behöver. Kanske vila, kanske få vara i tystnad, i lugn och ro? Kanske är det en stor KRAM och beröring som din kropp längtar mest efter? Inte en påse chips framför TV:n eller en tallrik full med smörgåsar.

10 viktfällor att se upp med i vardagen:

Du tycker att du gör allting rätt – men ändå står vågen still. Då kan du ha fastnat i en viktfälla. Hitta fällorna i din vardag och viktsäkra ditt liv en gång för alla!

1: Du knaprar nötter i tid och otid.

Nötter innehåller visserligen nyttigt fett, men det blir problem om du bara lägger till utan att ta bort något annat i din diet. En näve nötter innehåller 175 kcal och 14 gram fett. Det är lika mycket som sju portioner lättmargarin à 5 gram.

Åtgärd: Om du ska gå ner i vikt kan du inte äta nötter som mellanmål, utan använd dem som en krydda eller komplement. Håll koll på mängden och ta hellre en frukt till mellanmålet.

Läs mer: Kalorifällorna du tror är nyttiga

2: Du lider av duktighetssyndromet.

Du äter kanonbra i veckorna, men på helgerna brakar du loss och kör i dig tusen kalorier på en enda måltid. Eller så gör du som många kvinnor: äter sparsamt under dagarna, men trycker i dig alldeles för mycket på kvällen.

Åtgärd: Tänk på att kroppen inte känner samma mättnad på kvällen som på morgonen. Fördela energiintaget jämnt över dagen: frukost 20–25 %, lunch 25–35 % och middag 25–35 % är en bra modell.

3: Du är mellanmålsmissbrukare.

Fem mål om dagen har vi fått lära oss att äta, men mellanmål är faktiskt inte nödvändigt för alla, särskilt inte om du vill gå ner i vikt. En frukt är ofta tillräckligt, men många äter för mycket. Eller för ofta.

Åtgärd: Notera vad du äter under en dag. Märker du att du ständigt har något i munnen eller att mellanmålen ofta blir stora behöver du se över ditt ätande. Planera vad du ska äta under en dag och försök hålla dig till det, så blir det lättare att undvika småätandet.

Läs mer: Minska sötsuget – med jordnötter!

4: Du sörplar caffe latte.

Kaffe är guld värt för många av oss, och det blir lätt både fyra och fem koppar om dagen från automaten på jobbet. Det är ju så små muggar, tänker du kanske, men en caffe latte med socker innehåller 62 kcal. Fem sådana koppar om dagen motsvarar tre Soleroglassar!

Åtgärd: Sörpla inte bara av ohejdad vana. Välj hellre vanligt kaffe med en skvätt lättmjölk, det innehåller bara 17 kcal.

Läs mer: Har du genen som gör att du älskar kaffe?

5: Du tror att sallad = smalmat.

Salladen till lunch kan innehålla lika många kalorier som pizzan. Boven är dressingen. En dressing med majonnäs i kan ge 250 kcal extra och plötsligt är salladen uppe i samma energimängd som pizzan.

Åtgärd: Försök att begränsa dressingmängden till en matsked. Många sallader är lika goda utan dressingen – häll inte på den bara av gammal vana.

6: Du gör träningen till ett mat-alibi.

Det är lätt att tänka: ”Nu har jag tränat, så nu behöver jag äta mycket.” Men en timmes motion motsvarar ungefär två små bananer. Den som tar en energidryck direkt efter träningen och sedan går hem och äter som vanligt får i sig för mycket.

Åtgärd: Hoppa över energidrycken om du inte tränar på elitnivå och ta en frukt i stället.

7: Du stoppar suget med drickyoghurt och smoothies.

Mellanmål på flaska har blivit populärt, lätt att ta med sig och äta i farten. Men många innehåller mycket socker och dessutom skickar drycker inte samma mättnadssignaler till hjärnan. Det gör att du inte känner samma tillfredsställelse av en dryck som av vanlig mat.

Åtgärd: Dryckerna är okej som måltider, men okynnesdrick inte. Vatten är det bästa du kan dricka som törstsläckare. Det är även bäst för tänderna!

8: Du har för stora tallrikar.

Våra tallrikar blir större och större. Förr var diametern 16 centimeter, i dag är den upp till 26 centimeter. Då är det lätt att lassa upp större portioner och äta mer utan att man märker det.

Åtgärd: Lura ögat med små tallrikar som snabbt ser välfyllda ut. Då riskerar du inte att lägga upp en jätteportion som du sedan känner dig tvingad att äta upp.

9: Du ringlar olivolja på allt.

Tv-kockarna gör det och vi tar gärna efter. Visst innehåller olivoljan hälsosamt fett, men den är fortfarande hundra procent fet.

Åtgärd: Skaffa en sprayflaska och spraya oljan i stället för att ringla. Tänk på att tv-kockarnas stänkande kan motsvara ett par matskedar. Håll koll på mängderna!

10: Du går på nyttighetsmyten.

Man kan inte äta obegränsat av något, hur nyttigt det än är. Om du till en komplett måltid gör en alltför matig sallad, till exempel med kikärter och mager fetaost, så kan resultatet bli att du äter nästan två kompletta måltider. Naturgodis är ett annat exempel. Det låter sunt, men innehåller ofta i stort sett lika mycket energi som vanligt godis.

Åtgärd: Ät nyttigt, men håll koll på mängderna.

På tal om god, nyttig, matig sallad. Här kommer ett tips:

quinoasallad-med-räkor-430x477

Varm quinoasallad med kyckling:
Ingredienser

¾ dl quinoa
10 cm skivad purjolök
75 g skivade (skogs)champinjoner
½ tärnad röd paprika
1 msk olivolja
50 g sockerärter, strimlade
2 tsk riven färsk ingefära
1 msk pressad lime
75 g skivad papaya eller mango
100 g strimlad rökt kyckling
1 stor näve mâchesallat
2 msk hackad koriander

Gör så här

Quinoa är en sydamerikansk ört som är naturligt glutenfri och innehåller massor av nyttigheter. Skölj den i hett vatten före kokning för att slippa en bitter smak.

Koka sedan quinoan. Fräs purjolök, svamp och paprika i oljan ett par minuter. Blanda ner ärterna och fräs 1 minut till. Vänd ner ingefära, lime, papaya och kyckling och blanda ner allt i quinoan. Lägg upp på en bädd av salladsblad och strö över koriander.

Psst: Kycklingen kan bytas mot kalkon eller räkor.

Till sist vill jag bara tillägga att jag själv gått på alla ovanstående fällor. Men man lär så länge man lever, eller hur?