MÅL

I min vardag arbetar jag med att hjälpa mina klienter att nå sina hälsomål. Visioner och mål handlar om saker man vill uppnå, medans strategier handlar om vägen till målet, hur man tar sig dit.

Goal
Det är viktigt att både nuläget, målet och strategin är tydliga för dig

Målet är VAD du ska uppnå och strategin HUR du ska uppnå det.

Är BNI ditt mål är ditt nuläge midjemåttet idag. Strategi är din plan på hur du ska lyckas. Ska du nå målet genom att lägga om din kost, träning, sova mer, stressa mindre osv?

Du behöver dessutom utvärdera om:

– målet för dig eller för ngn annan. Om du vill gå ned 10 vikter i vikt är det för att bli snygg i bikini. Är det målet för dig själv eller för ngn annan.

– målet bör vara för dig själv, inte för tillgodose omgivningens behov
Ett mål för dig kan vara att bli piggare, få bättre maghälsa, bättre blodsocker, en känsla av frihet (om du känner dig begränsad i din kropp)

– Är målet och strategin motsägelsefulla? Exempel: Om du vill gå ned 10 kg i vikt för att känna friheten i bikinin och strategin är att begränsa ditt matintag. Då blir strategin en svår nöt att knäcka eftersom den är motsägelsefull jämfört med målet. D v s du vill uppnå frihet genom att inskränka din frihet = begränsa matintag.

– Formulera strategin i saker du SKA göra istället för saker som du INTE ska göra. Hjärnan förstår inte ordet ”INTE”. ”Tänk inte på en blå elefant” Jag är säker på att det du definitivt tänkte på nu är en blå elefant, eller hur?
Även om du inser att du inser att du måste dra ner på socker och mackor är det viktigt att fokusera på vad du ska äta istället. Ska du ex istället äta mer mörkgröna bladgrönsaker, avokado och oliver. Formulera gärna strategin i termer ”när jag….”, ”ska jag….”
Ex. ”när jag duschat på morgonen så ska jag göra en smoothie till frukost”

Nuläge:
För att kunna se om du gör resultat måste du analyser ditt nuläge.
Om din vision är att bli en snabb löpare måste du ha en viss tid att utgå ifrån. Hur snabb är du nu – nuläge. Ett mått att jämföra med när du tränat mera och vill mäta dina framsteg

Mål:
Bryt ned och måla upp målet så mycket du kan. Vad innebär det att väga 10 kg mindre. Är det att bli piggare, känna dig bekväm i dina kläder, få ett lägre blodtryck, kunna leka med dina barn eller ha lättare för att löpträna eller kunna gå på toaletten varje dag? Måla upp dina vinster så mycket du kan och visualisera hur det är när du uppnått ditt mål. Det här gör det inte bara tydligare och mer motiverande, det ger dig också fler sätt att följa dina framsteg. Även om vikten (om viktnedgång är målet) har stått stilla en månad så kanske du känner dig piggare och magen funkar bättre. Du har fler måttstockar på framgång helt enkelt.

Lista vinster med att behålla nuläget:
Det kan tydliggöra att vinsterna med förändring är fler än att behålla situationen som den är. Framför allt är det ett sätt att få upp möjliga ursäkter på tapeten redan nu, så att du kan försvara dig när de väl kommer.
Ex. om du listat att en vinst att behålla situationen som den är, är att det är enklare i sociala sammanhang, ex att inte behöva tacka nej till tårta när du går på fest. Då har du redan garden uppe när du tänker att ”alla andra kan ju ta en tårta” eller ”jag har ju misslyckats med att avstå från tårta tidigare så en gång till mer eller mindre spelar väl ingen roll….”

Lista vinsterna med att behålla situationen som den är med att göra en förändring

Delmål:
Det är viktigt att ha långsiktiga mål men minst lika viktigt att ha delmål. Så att det slutgiltiga målet inte är för stort eller för långt borta. Bryt ned ditt mål i mindre delar. Vad ska du ha uppnått i augusti, i november osv?

smart-mål-1024x261

När det gäller mål och målsättning finns en välkänd modell som kallas S.M.A.R.T

S = specifikt: det handlar om att målet ska vara tydligt. Ju tydligare och mer specifikt desto bättre.
M = Mätbart: Redan när du sätter upp målet ska du bestämma hur du mäter att du lyckats. Glöm inte att mäta nuläget = utgångspunkten.
A = Accepterat eller attraktivt: Målet måste vara ngt som du verligen vill, och inte för att omgivningen förväntar sig det av dig. Målet ska kännas angeläget för DIG och att det leder till ngt som du vill göra eller uppnå.
R = Realistiskt: det är bra att ha drömmar och visioner men mål måste vara mer realistiska. Du ska uppleva att målet är rimligt för dig.
T = Tidsbestämt: en deadline helt enkelt. NÄR ska du ha uppnått målet

När det gäller din strategi så hjälper det att plocka ned den på en konkret nivå och detaljera den. I praktiken kanske det betyder att din strategi är att du ska äta bättre och träna mer behöver du planera vad du ska äta och var, när och hur du ska träna.
Sedan bryter du ned strategin ytterligare och planerar vecka för vecka, dag för dag hur din kosthållning och träningsplan ska se ut.

Motivation :
Att belöna sig själv är ett sätt att nå sina mål. Men tänk på att belöningen ska gå med dina mål, inte emot. Om du har ett hälsomål kan ex en massage vara en belöning när du nått ditt mål eller delmål. Men att belöna dig med sötsaker går snarare emot dina hälsomål. Det blir således kontraproduktivt!

Försök att hitta belöning i själva aktiviteterna du utför. Om aktiviteten i sig ger dig belöning så ökar motivationen. Ex. den härliga känslan när du tränar och upplever känslan av när endorfiner utsöndras när du tränar för att uppnå ditt hälsomål.

Hälsomål innebär ofta förändringar av beteende och vanor. Istället för att sluta med en dålig vana kan det vara bra att förändra den och skapa en ny ersättningsvana.
Det hänger ihop med att inte använda ordet ”INTE”, utan istället fokusera på vad du ”SKA” göra.
Det bästa för att bryta en dålig vana är att lista ut vad den här vanan ger dig. Varför gör du det du gör? Äter du socker för att få avkoppling eller få en kick. Finns det andra saker i ditt liv som ger dig avslappning och kickar? Träning, avslappning, yoga, löpning….?

Fundera på vad det är som händer när du känner sötsug. Är det ngt särskilt som utlöser det. Lägg tid på att analyser dina känslor och engagera dig att arbeta in nya vanor.

Varför misslyckas många med sina hälsomål?

1) Man anstränger sig inte tillräckligt mycket. Du behöver vara aktiv och involverad hela tiden för att uppnå dina mål.

2) Bristande självtillit – man utgår ifrån att man inte kommer klara det. Man tänker ut goda ursäkter i förväg till varför man inte kommer lyckas. Det bidrar inte till uthållighet.

3) Många misslyckas när man upplever dåligt humör eller stress. Lägg därför energi och engagemang med att bearbeta ditt humör och stressreducering (via ex yoga, meditation, andningsövningar)

4) Man ger upp när man avvikit från sin plan. Om din plan var att äta en avokado men istället åt en tårtbit så är inte planen förstörd. Ju fortare du är på banan igen, desto starkare är du och desto snabbare kan du uppnå ditt mål. Ett snedsteg är inte ett misslyckande som gör att du måste börja om från 0.

Vill du få hjälp med att nå din hälsomål? Kanske är det att förbättra din sömn, stressa mindre, gå ned i vikt, förbättra dina träningsresultat?
Jag hjälper dig gärna på vägen!