Sugen på ett gott och nyttigt mellanmål? Här kommer ett tips på en av mina favoriter. Jag brukar få göra mängder av dessa eftersom jag inte är den enda i familjen som gillar dessa proteinrika nötbars:))
Fröknäcke är ett gott och nyttigt alternativ för dig som väljer bort gluten. En personlig favorit är en fröknäcke med skivad avokado eller en bit ost.

fröknäcke och bars

Protein – och nötbars
6 äggvitor
1 dl cashewnötter
2 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
75 g russin
200 g torkade aprikoser
50 g kärnfria dadlar eller 100 g torkade tranbär
50 g raw kakao
kanel efter tycke och smak

Sätt ugnen på 200 grader
Vispa äggvitorna hårt
Hacka nötter, frön och torkad frukt
Blanda samman allt som hackats
Vänd ned 60 % av de vispade äggen
Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper
Häll resten av äggvitan över nöt- och fruktblandningen så att all yta täcks
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min
Skär i bitar innan det stelnar.
Förvara i kylskåp

Fröknäcke
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl hela linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 dl kallpressad ekologisk kokosolja
2 1/2 dl kokande vatten
1 tsk havssalt

Lägg bakplåtspapper på en plåt
Blanda alla torra ingredienser i en bunke
Lägg kokosfettet över blandningen.
Tillsätt salt. Häll över vattnet och blanda om. Häll omedelbart upp på bakplåtspappret, sprid ut till en tunn kaka med hjälp av en slickepott.
Grädda i 150 grader i ca 45 – 60 min. Ta ut och skär ut skivor med ex en pizzaskärare.
Sänk temperaturen till 80 grader och låt stå och torka i ett par timmar.
Knäcket ska vara hårt och lite segt.

Ät och njut!