Jag är helt emot dieter av alla de slag. Till och med så mycket att jag inte längre orkar ta in information om de senaste revolutionerande viktminskningskurerna och råd om vad vi bör AVSTÅ ifrån. Varför inte istället tänka vilken mat du MÅR BRA AV. Mat som gör dig gott, som ger dig energi, som gör att du behåller vikten och orkar träna, jobba, hålla humöret jämt, sova gott….

Att sätta upp förbud skapar, i min värld, bara en negativ känsla i hjärnan och kroppen. Minsta lilla motgång och du tappar greppet igen, de dagarna då motivationen inte är på topp eller du sovit för lite på natten. Listan kan göras lång över parametrar som kan sätta din motivation ur spel.
En mer positiv och bejakande strategi är att istället tänka att allt det du stoppar i dig är näring. Mat som ska ge dig energi och få stärka din hälsa.

Mat är så mycket mer än bara energi som ska in i kroppen när vi är hungriga. Vi äter för att vi är ledsna, stressade, trötta, ensamma, uttråkade osv…. När du ex är trött och känner att du absolut måste ha en kopp kaffe och en chokladbit för att pigga upp dig, prova att lägga dig en stund på soffan eller sätt dig på en stol på jobbet, blunda och andas i 10 min. Förmodligen är det inte hunger du kände utan just trötthet.
Samma sak om du är stressad – du kastar i dig maten och kanske en kaka eller 2 efter maten. Prova att äta långsamt, lägg ned besticken mellan tuggorna. Undvik att titta på telefonen eller datorn och ägna dit istället åt att bara äta i lugn och ro. Med all säkerhet kommer du att känna dig mätt snabbare (det tar 20 min innan mättnadskänslan på riktigt infinner sig) och därmed äta mer lagom än om du stressat i dig maten.

Passa på att njuta av alla underbara grönsaker, bär och frukter som är så goda såhär års. Grilla och njut av färsk fisk, skaldjur och andra nyttiga proteiner som är goda att lägga på grillen eller tillaga tillsammans med en stor sallad.
En av mina favoriter den här sommaren har blivit Anna Sparre (www.4health.se) hemlagade bearnaisesås. Superenkel att göra, innehåller nyttiga fetter och inte minst riktigt god!

bearnaisesas-se-gor

Ingredienser:
1 ägg (hela äggen inklusive vitan ska användas)
2 dl MCT-olja (byt ute en liten del mot olivolja, avokadooljan och/eller rapsolja)
1 tsk senap
1 msk vitvinsvinäger eller lite pressad citron
valfri kryddning: salt, peppar och örter (dragon, vitlök, gurkmeja)

Tillsätt alla ingredienser i en tom glasburk. Tänk på att olja och ägg ska ha samma temperatur. Tryck ner en stavmix längst ner i botten av burken. Mixa i ca 5 sek. Dra sedan stavmixers långsamt uppåt medan du fortsätter mixa. Klar”!

För mer sötma tillsätt skånsk söt senap och/eller en klick honung.

MCT-olja kan du köpa på:www.bodystore.com eller i välsorterade hälsokostbutiker