Att komma igång med löpträning handlar egentligen bara om en sak – BESTÄM DIG! Det är motivationen och hur frekvent du genomför din träning som kommer skapa en ny sund vana. Jag ÄLSKAR att springa! Kanske inte alltid under själva löppasset men känslan efteråt är oslagbar! När jag står i duschen är ofta känslan att jag fått lättare att andas, endorfinerna pumpar! De där härliga hormonerna som får mig att känna att jag kan klara vad som helst. Det är när jag snörat på mig löparskorna och ger mig ut som jag ”rensar” bland mina tankar och strukturerar mig.

bild (5)

En positiv del av välja löpning som träningsform är att det är så lättillgängligt och tidseffektivt. Du kan springa var som helst, när som helst. Det är långt ifrån varje dag jag känner spontant för att ge mig ut på ett löppass. Latmasken drabbar även mig….! Trots det är jag alltid lika glad att jag tagit mig i kragen och gett mig ut. Känna dofterna, känna vinden, pressa mig vissa dagar, ta det lugnt andra. Löpningen har länge varit en naturlig del av min träning men det är först de senaste 2 åren jag sprungit längre distanser. Halvmaraton (2,1 mil) har blivit en favorit! För två år sedan sprang jag Göteborgsvarvet för första gången och upptäckte då att den distansen passar mig alldeles utmärkt. Jag är inte speciellt snabb på korta distanser men har lyckats få bra tider på de längre. Tidigare har jag nöjt mig med att springa 5 km – 1 mil och då tänkt att det skulle vara orimligt för mig att springa så långt som 2 mil. Men åter igen handlar det just om att BESTÄMMA SIG och inte minst tro på din egen förmåga. Att anmäla sig till ett lopp kan vara en bra mål och en morot under din träning.

Den där känslan när du är i mål…..

stockholm halvmaraton

Kanske har du länge tänkt att du bordekomma igång att springa. Jag vill uppmana dig att starta med tanken. Säg istället till dig själv och jag vill och jag ska börja. Redan där har du implementerat en mycket mer positiv känsla i kroppen. Att du har bestämt dig! Ledordet är åter igen MOTIVATION.

Här kommer lite tips för dig som vill komma igång med din löpträning:

1. Hitta rätt skor för dina fötter och för den typ av underlag du främst kommer att springa på. Gå till en specialiserad löpskobutik där de analyserar ditt löpsteg och där du kan testa dig fram till de skönaste och mest passande skorna. Det är en viktig investering, och det enda du som löpare ”måste” ha. Det kan vara motiverande att springa med en löparklocka som mäter distans, tempo och puls men det är något du kan köpa så småningom. Om du har en smartphone så finns det flertalet appar som också mäter din runda, till exempel Runkeeper.

2. Bestäm när du ska springa och håll dig till planen. Med ”när” menar jag vilka dagar i veckan och vilka tider. Skriv ner i din kalender och behandla dessa tillfällen som viktiga möten du inte kan avboka. Att träna det första du gör på morgonen är ett bra sätt att undvika störningsmoment som kan dyka upp senare under dagen.

3. Planera var du ska springa och hur länge du ska vara ute. Börja med att avsätta till exempel 30 minuter. Gå en stund tills du börjar få upp pulsen och varva därefter jogg med gång i rask takt. Joggperioderna kommer att bli längre med tiden och snart joggar du oavbrutet hela rundan.

4. Att springa 2-3 gånger i veckan är en bra början. Varva gärna med någon form av styrke- och rörlighetsträning, som fristående pass eller i samband med din löpträning. Du kan tex jogga i 20 minuter och därefter välja 3-4 styrkeövningar med fokus på ben, höft och coremusklerna.

Självklart handlar det om att du ska vara skadefri och inte få ont under eller efter löpningen. Jag rekommenderar att alltid att kombinera löpträning med styrketräning och inte minst core-träning. Att vara stark i bålen förbättrar avsevärt din hållning och minskar skaderisken.
Vill du ha hjälp med att komma igång att springa. Kontakta mig: Jennifer@healthbywiktander.se. Tel: 0730-694193

”If it´s to be, it´s up to me”

Bästa hälsningar

/Jennifer

Med vänlig hälsning
Jennifer

www.healthbywiktander.se

Tel: 0730-694193