jag har aldrig fått förmånen att besöka Thailand men alla jag pratar med som varit där berättar om den fantastiska maten. Ren mat, mycket grönskar och inga mejeriprodukter. Jag åt lunch med en vän idag och jag berättade då om min ”30-dagars utmaning – 30 dagar utan mejeriprodukter”. Även han säger att han aldrig mår så bra som när han är i Thailand, just därför att maten är så ren, fräsch och, än en gång, fri från mejeriprodukter.

yougurt

Värre är det här i Sverige. Enligt min uppfattning innehåller mycket av vår kost och våra produkter i livsmedelsbutikerna på mjölkbaserade produkter.
Ett exempel från mina betraktelser en helt vanlig dag:

– Åt idag hotellfrukost med en vän (mycket trevligt!) – 4 sorters yougurt, 2 filsorter, creamecheese, keso, ost… På min tallrik hamnade istället. Äggröra, skinka, frukt, nötter, grovt bröd med frön. Kaffe.

– Åt lunch på golfrestaurang. På menyn: pasta med gorgonzolasås eller pasta med kyckling och gräddsås, lax med skarpsås (cremefraiche)
Jag kan avslöja att jag lyckades stå emot frestelsen av både yougurt och skarpsås till laxen (lax och färskpotatis är INTE lika gott utan just skarpsås men har jag bestämt för 30 dagar utan så har jag bestämt mig. BASTA!)

– Mellanmål – sugen på smoothie på en av Linköpings bästa juicebars. Yes! Här hittade jag 15 alternativ med vaniljyougurt och 3 med kokosmjölk som bas. Det sistnämnda fick helt enkelt bli mitt alternativ. Med blåbär, acai, chiafrön, banan och äpplejuice. Hur gott som helst och kan varmt rekommenderas!

Vad vill jag ha sagt med det här. Jo, att det går att hitta alternativ till mejeriprodukterna, om du nu har bestämt dig för det.

Till sist, här kommer mitt tips på goda tillbehör till laxen, kycklingen eller kanske det du väljer att lägga på grillen i sommar:

jordgubbssalsa

Jordgubbssalsa

Mangold

Jordgubbar (kan bytas mot picnictomater)

Balsamvinäger (satsa på en lite dyrare, lagrad balsamvinäger)

Salt och peppar

hummus

Hummus 2 – 3 pers

Tahini (sesampasta), 1 msk

kikärtor, 1 burk eller liten tetrafrp.

vitlök, 1 klyfta eller efter smak

salt och peppar

olivolja, 2 msk

citronsaft från 1/2 citron

Två av mina favoriter, vinter som sommar!